Kyselost neboli pH (anglicky potential of hydrogen tj. „potenciál vodíku“), též vodíkový exponent je číslo, kterým se v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak alkalicky (zásaditě). Jedná se o logaritmickou stupnicí s rozsahem hodnot od 0 do 14; přitom neutrální voda má pH rovno 7.
U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím „silnější“ kyselina; naopak zásady mají pH > 7, čím větší číslo, tím „silnější“ zásada.
Látka | pH | |
Kyselina v bateriích | <1,0 | |
Žaludeční šťávy | 2,0 | |
Citrónová šťáva | 2,4 | |
Coca-cola | 2,5 | |
Ocet | 2,9 | |
Šťáva z pomeranče nebo jablka | 3,5 | |
Pivo | 4,5 | |
Káva | 5,0 | |
Čaj | 5,5 | |
Kyselý déšť | < 5,6 | |
Sliny onkologických pacientů | 4,5 – 5,7 | |
Mléko | 6,5 | |
Čistá voda | 7,0 | |
Sliny zdravého člověka | 6,5 – 7,4 | |
Krev | 7,34 – 7,45 | |
Mořská voda | 8,0 | |
Mýdlo | 9,0 – 10,0 |